Diken Kelebeklerinin Göçü

NEREYE GİDİYOR BU KELEBEKLER?

Bu dönemde gazete ve internet sayfalarında görülen kelebek yoğunluğuyla ilgili çokça haber yer almakta. Kimileri kıyamet habercisi, kimileri istilacı, kimileri deprem habercisi, kimileri 891 yılda gerçekleşen ender bir olay, vs. vs. diye önümüze sunmaktalar. Haliyle bizim ilgi alanımıza girdiği için bu haberleri gülerek geçmekteyiz. Ancak üzülerek belirtmek isterim bu haberlerin etkisinde kalıp isyan eden, eline file alıp ava çıkan birçok vatandaşımız var. Bu konuyla ilgili bizimde bir katkımız olsun istedim smiley Umarım faydalı olur.

Vanessa cardui Kanat Altı

Görsel 1: Vanessa cardui ergin birey kanat altı görüntüsü

Vanessa cardui Kanat Üstü

Görsel 2: Vanessa cardui ergin birey kanat üstü görüntüsü

Diken kelebeklerinin göçünün son yıllara kadar tek yönlü olduğu - Kuzey Kutup Bölgesi’nden Afrika’nın tropikal bölgelerine doğru - tahmin ediliyordu. Ancak son yapılan araştırmalarda bu göç hareketinin iki yönde de gerçekleştiği (yani Kuzey Kutup Bölgesi ve Afrika tropikal bölgeleri arasında gidiş dönüş şeklinde olduğu) görüşü güçlendi. Bu araştırmalardaki güçlüklerin nedeni, temel olarak teknik kısıtlamalardan kaynaklanmaktadır. Verilerin en önemli kısmını ise kelebek gözlemcilerinden gelen raporlar oluşturuyor.

Görsel 3: Vanessa cardui göç yönleri, göç dönemleri ve birey yoğunluğu.

Görsel 3: Vanessa cardui göç yönleri, göç dönemleri ve birey yoğunluğu.

Diken Kelebekleri (Vanessa cardui) bu dönemlerde (İlkbaharda), yere yakın mesafeden (500 m civarı irtifaya kadar çıkabiliyorlar) Afrika'nın tropikal bölgelerinden göçe başlayıp ülkemiz ve Avrupa üzerinden Kuzey Kutup Bölgelerine doğru göç ediyorlar. Sonbaharda ise Kuzey Kutup Bölgelerinden göçlerine başlayıp yine Avrupa ve ülkemiz üzerinden Afrika'nın tropikal bölgelerine kadar göç ediyorlar. Kat ettikleri toplam mesafe ise 15.000 km'yi bulmakta.

Görsel 4: Vanessa cardui sonbahar dönemi tahmini göç yolları.

Görsel 4: Vanessa cardui sonbahar dönemi tahmini göç yolları.

Görsel 5: Vanessa cardui ilkbahar dönemi tahmini göç yolları.

Görsel 5: Vanessa cardui ilkbahar dönemi tahmini göç yolları.

Bu tur yaklaşık olarak 6 nesil devam ediyor. Yani göç devam ederken kelebekler üremeye de devam ediyorlar. Bu göç sadece bu türün nesli için değil kıtalar arası çiçek tozlaşması için de büyük bir önem taşımaktadır. Araştırmalar tek nesilin yaklaşık 4.000 km kadar uçuş mesafesi katettiğini göstermekte. Bu da bir böcek türü için hiç de azımsanmayacak bir mesafe olarak karşımıza çıkıyor ve türümüzü de kutlamadan geçmek olmaz.

Hazırlayan: Lokman BAŞ


Kaynaklar:
https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rsbl.2018.0274
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/bij.12873
https://animaldiversity.org/accounts/Vanessa_cardui/
https://www.jw.org/tr/yayinlar/dergiler/g201312/diken-kelebe%C4%9Fi-gizem-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCl%C3%BCyor