Trakel İçerik

ERBAA'DA KELEBEK VAR

Öncelikle Trakel yönetimine bize Erbaa'mızı ve bizi tanıtma fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyoruz.

1- Erbaa Hakkında
İlk olarak memleketimiz olan Erbaa'yı kısaca tanıtmak istiyoruz.
Erbaa, Tokat'ın nüfus olarak (merkez 65.000) en büyük ilçesidir. İklimi, bitki örtüsü ve rakım aralığı olarak en fazla çeşitliliğe sahip olan ilçelerinden biridir.

1.a. Erbaa Konumu: Erbaa, kuzeyde Ordu ve Samsun, batıda ise Amasya illeri ve doğuda Niksar, güneyde ise Turhal ve Tokat Merkez ilçeleri ile sınırdır. 40o 54' - 40o 31' kuzey paralelleri 36o18' - 36o51' doğu meridyenleri arasında yer almaktadır.

1.b. Erbaa İklimi: İlçemiz hem Karadeniz hem de Karasal iklim özelliğini gösteren mikroklima özelliğe sahip bir iklim yapısı vardır. İlçemizde mısır, ayçiçeği, kivi,malta eriği gibi farklı iklim özelliği isteyen ekonomik değere sahip bitkiler yetiştirilebilmektedir.

1.c. Coğrafi Yapısı: Erbaa coğrafi yapı olarak Kelkit Vadisi üzerine kurulmuştur. Yükselti olarak, en düşük rakımı 190 metre (Kale-Kızılçubuk Mevkii Kelkit Çayı Kenarı) ile en yüksek rakımı 1850 metre (Boğalı Yaylası) arasında yer alır. Alt-üst seviye rakımlar arası yaklaşık 1 saatte araba ile katedilebilmektedir. Bu da fena bir aralık sayılmaz.

(İklimi, konumu, coğrafi yapısı, rakım aralığı, komşuları Rakım: 190 m - 1850 m arasındadır. Yaklaşık 1 saatte araba ile 190 metreden 1850 metreye ulaşmak mümkün. En yüksek rakım 1850 metre ile Boğalı Yaylasıdır. En düşük rakım ise Kale-Kızılçubuk mevkii Kelkit çayı kenarıdır.)

2- Kelebek Sevdamızın Tarihçesi
İlk zamanlar iki kişi (Gökhan ve Lokman) makro çekimlere merakımızla tabiata kendimizi saldık. Kelebekleri hep kaçan, hiç poz vermeyen ve peşinden sürekli koşturan sevimli yaratıklar olarak görüyorduk. Özellikle Kenan Talas, Muhammet İnam ve diğer bu işteki ustaların fotoğraflarını gördükçe de kahrımızdan ölüyorduk :) Derken birkaç güzel kelebek karesi yakalamaya başladık. O güzel yaratıkların peşlerinden koşmak artık zevk vermeye başlamıştı. O gün bugündür zaten biz de peşlerini bırakmadık.

2.a - Erbaa Kelebekçileri

Özellikle üç kişi olarak kelebek peşinde koşuyoruz. Gökhan (gokhansozal), Lokman (lokmanbas) ve Oğuz (ogzgndz). Diğer arkadaşlarımız Mesut, Furkan ve Ümren hocamız ise ara sıra bize eşlik ediyorlar. Hava iyi mi? Boş vakit var mı? Kelebekler bizi bekler :)

3- Trakel'le Tanışmamız
Trakel'le bizi tanıştıran Muhammet İnam oldu. Muhammet abi önce Gökhan'ı Trakel bünyesine kattı, sırasıyla Lokman, Mesut, Oğuz, Furkan derken Erbaalı kelebek sevdalılarını Trakel bünyesine katmaya çalıştık. Trakel bizim için artık sürekli uğrak yerimiz oldu. Hem türleri, hem işin inceliklerini öğreniyor hem de yeni arkadaşlıklar kuruyoruz. Daha ne olsun ki...

4- Erbaa'da Kelebek
Kelebek çekmeye başlamadan önce bütün kelebekler sadece "kelebek" idi ve hepsi aynıydı bizim için. Ama öyle değilmiş öğrendik :) Bir, iki, üç, ... derken herbirimiz 50'den fazla tür gözlemledik ilçemizde. Biz de şuna karar verdik: "Sadece kelebek fotoğrafı çekmek yetmez. Önce ilçemizde, sonra ilimizde kelebek kayıtlarını alıp bununla ilgili kendi çapımızda bir araştırma yapalım." ve bu kararımız doğrultusunda lokasyon - tür ve zaman çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Erbaamız iklim, yerşekilleri, konum ve bitki örtüsü açısından oldukça zengin bir yapıya sahip. Bu da küçük alanda bol çeşitlilik demek. Şu an için ilçemizde 85 adet tür kaydımız oldu. Bunun çoğunluğu bu sene itibariyle kaydedebildiğimiz türlerdir. Tahminimiz ilçemizde 150 civarında kelebek türü olduğudur. İnşallah en kısa zamanda bunu tamamlamayı düşünüyoruz.

4.a- Önemli Türlerimiz
Anadolu Devmavisi (90)
Anadolu Karameleği (82)
Anadolu Kızılmeleği (38)
Anadolu Orakkanadı (42)
Anadolu Şehzadesi (73)
Beyaz İnci (81)
Ege Zıpzıpı (104)
Everes (107)
Fransız Everesi (86)
Geranyum Çokgözlüsü (78)
Güney Kızılmeleği (109)
Güzel Azamet (82)
Güzel Sevbeni (110)
Sarı Bantlı Kadife (75)
Sarı Lekeli Zıpzıp (61)
Zegris (109)
Zeytuni Zıpzıp (89)

4.b- Hedef Türlerimiz
Çokgözlü Mazarin Mavisi
Beyaz Benekli Zıpzıp
Çokgözlü İfigenya
Orman Esmerboncuğu
Dumanlı Apollo
Kaya Esmeri
Beyazbantlı Karamelek
Acem Zıpzıpı
Anadolu Azameti
Apollo
Büyük Boz Zıpzıp
Büyü Korubeni
Çokgözlü Amasya Esmeri
Çokgözlü Rus Mavisi
Huş Kelebeği
Kaplan Kırlangıçkuyruk
İskoç Güzelesmeri
Karaağaç Sevbenisi
Lacivert Anadoluçokgözlüsü
Pirene Çokgözlüsü
Pironiya

4.c- En Sevdiğimiz Türler
Zegris
Sarıbantnlı Kadife
Akdeniz Hanımeli Kelebeği
Amannisa
Nazuğum
Anadolu Gelinciği
Anadolu Şehzadesi
Mücevher Kelebeği
Anadolu Orakkanadı

4.d- Sezon Aralığı
Kelebek sezon aralığımız 4 Şubat 2016 ilk kaydı ile 15 Aralık son kaydı arasında yaklaşık 325 günlük sürede kelebekleri ilçemizde görmek mümkündür.
15 Aralık 2015'te alınan ''Atalanta'' kaydı, geçen senenin en son kaydı olarak arşivimizde yerini aldı.Heyecanla yeni sezonu beklerken havaların da ısınmasını fırsat bilerek çıktığımız arazide 4 Şubat 2016'da yılın ilk iki kaydını ''Orakkanat ve Atalanta'' türleri ile gerçeklerştirdik.

5- Kelebek Evimiz
Nasıl bir ev peki bu? Sanal bir ev :) ''www.kelebekler.org'' adresinde tutmuş olduğumuz gözlem kayıtlarımız bulunmakta. Bu kayıtlar bizim gözbebeğimiz ve ne zaman, nerede, ne çektiğimizin kayıtlarını bir rapor şeklinde tutuyoruz bu sitemizde. Gün geçtikçe ihtiyaçlarımıza göre geliştiriyoruz sitemizi. Umuyoruz ki kelebekler ile ilgili çalışmalarda / çalışmalarımızda altın değerinde olacaktır bu kayıtlar. Şu an için biyokaçakçılara ve kötü niyetli kişilere karşın sadece kendimize açtık paylaşımlarımızı.

6- Arazi'de Biz
Arazide bizim yükümüzü en fazla Gökhan çekiyor. Doblo'su sağolsun, gitmem demiyor, çıkmam demiyor (derse itekliyoruz zaten :) ). Ayağımızın dibinden geçen yılanı kurbağa sanmamız, okul çıkışı yaptığımız arazilerde mahvolan pantolonlarımız yüzünden eşlerimizden işittiğimiz azarlar, okuldayken sürekli haberleşip birbirimize ilettiğimiz hava raporları,arılar ve köpekler tarafından kovalanmalarımız,kolumuzu bacağımızı dalayan ısırganlar,bizi defineci sanan köylülerin tuhaf tepkileri, tarlasına zarar verdiğimizi zanneden çiftçilerin uzaktan bize bağırıp kovması,''Kelebek çekiyoruz'' dediğimizde ''Allah size akıl versin'' diyen vatandaşlarla karşılıklı gülüşmelerimiz... Bunlar da bu sevdanın komik yanları...Bu dergiyi okuyorsanız zaten bu işin zorluklarından haberdarsınızdır. Birlikte zorlukları aşarak eğlenceli hale getirmeye çalışıyoruz.